IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon стана първата компания в света, загубила 1 трлн. долара пазарна капитализация

Акциите на компанията за електронна търговия и облачни услуги поевтиняха с 4,3% в сряда

08:11 | 10.11.22 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Amazon.com Inc. стана първата публична компания в света, загубила пазарна капитализация на стойност 1 трлн. долара, пише Bloomberg. Спадът се дължи на комбинация от фактори - ускоряващата се инфлация, затягането на паричните политики и разочароващи актуализации на корпоративните печалби, които предизвикаха исторически разпродажби на акции тази година. 

Акциите на компанията за електронна търговия и облачни услуги поевтиняха с 4,3% в сряда, сривайки пазарната ù капитализация до около 879 млрд. долара от рекордните 1,88 трлн. долара през юли 2021 г.

Пазарна капитализация на Amazon. Графика: Bloomberg Пазарна капитализация на Amazon. Графика: Bloomberg

Amazon "се надпреварваше" с Microsoft Corp. за достигането на този нежелан крайъгълен камък, но софтуерният производител изостана, след като загуби "само" 889 млрд. долара от пиковата си борсова стойност от ноември 2021 г. 

Въпреки че акциите на технологичните компании поевтиняват през цялата година, страховете от рецесия допълнително се отразиха на настроенията в сектора. Петте най-големи американски технологични компании по приходи са загубили близо 4 трлн. долара пазарна капитализация тази година.

Най-големият онлайн търговец на дребно в света прекара тази година в адаптиране към рязкото забавяне на растежа на електронната търговия, след като купувачите се завърнаха към навиците си отпреди пандемията. Акциите на Amazon поевтиняха с почти 50% на фона на забавяне на продажбите, рязко нарастващи разходи и скок в лихвените проценти. 

От началото на годината състоянието на съоснователя на компанията Джеф Безос е намаляло с около 83 млрд. долара до 109 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg. 

Миналия месец Amazon прогнозира най-бавния ръст на приходите за предстоящото празнично тримесечие в историята на компанията, тъй като купувачите намаляват разходите си в условията на икономическа несигурност. Това изпрати пазарната ù стойност под 1 трлн. долара за първи път от стимулирания от пандемията подем на технологичните акции преди повече от две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
Р?мператоръ
преди 1 година
Самият факт, че някаква куриерска фирмичка + сайтче за електронна търговийка и облаче - е струвала 1.8 ГБ е толкова абсурден, че няма накъде повече. И сегашната и цена е безумна, да не говорим, че плешивичкият не е платил и цент на акционерчетата. Ако и стигне пазарната капитализация 50-80 МБ, може да помисля да си купя 1-2 акции за адет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
В началото на сайта се продавали само книги и облачни услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Dani_2077
преди 1 година
Съвсем закономерно - "Откъдето дошли, там и отишли". Много нагледен пример какъв "балон" има при оценката на тези компании. Очакваме Apple да загуби 2 трл. и да се доближи да реалните си стойности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още